Ενδιαφέροντα Άρθρα

Ενδιαφέροντα Άρθρα

Image

Μετά τη ζέστη του καλοκαιριού, καθώς οι μέρες μικραίνουν, η μέση ημερήσια θερμοκρασία  ελαττώνεται και τα πρωτοβρόχια κάνουν την εμφάνισή τους, είναι η εποχή που θα φροντίσουμε και θα προετοιμάσουμε τον κήπο μας για τον χειμώνα. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις κηπουρικές εργασίες που μπορούν να γίνουν το φθινόπωρο.

Κλάδεμα
Με το φθινοπωρινό κλάδεμα αφαιρούμε τα κλαδιά που ταλαιπωρήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο εφαρμόζουμε κλαδέματα που βοηθάνε στη διατήρηση του σχήματος των φυτών. Ωστόσο τα κλαδέματα αυτά δεν πρέπει να είναι βαθιά, γιατί θα δημιουργηθούν τρύπες, οι οποίες δεν θα προλάβουν να κλείσουν πριν τον ερχομό του χειμώνα. Βέβαια το φθινόπωρο δεν είναι εποχή κατάλληλη για το κλάδεμα όλων των φυτών αλλά κάποιων από αυτά. Πριν προχωρήσουμε στο κλάδεμά τους θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η εποχή είναι κατάλληλη για το κλάδεμα των συγκεκριμένων φυτών.

Λίπανση
Το φθινόπωρο εμπλουτίζουμε το έδαφος ή τα φυτά στις γλάστρες μας με το κατάλληλο λίπασμα. Με τη φθινοπωρινή λίπανση εφοδιάζουμε τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία που τα βοηθάνε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα που θα ακολουθήσει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον “τύπο” λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε φυτό, για να μην έχουμε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Για τη λίπανση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο λιπάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά και κομπόστ που μπορούμε είτε να παράξουμε μόνοι μας από φυτικά υλικά του κήπου και της κουζίνας, είτε να αγοράσουμε.

Πότισμα
Με τον ερχομό του φθινοπώρου ελαττώνουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια του αυτόματου ποτίσματος καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται και οι ανάγκες των φυτών σε νερό λιγοστεύουν. Βέβαια χρειάζεται ακόμα να παρακολουθούμε το πότισμα του κήπου, γιατί ιδιαίτερα στην αρχή του φθινοπώρου που συνήθως επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας χρειάζονται αρκετό νερό.

Χλοοτάπητας
Το φθινόπωρο προετοιμάζουμε τον χλοοτάπητα ώστε να ανταποκριθεί στην υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Με το κατάλληλο κούρεμα, αλλά και τον καθαρισμό των φύλλων που πέφτουν σ΄ αυτό, εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αντοχή του.
Η χρήση ενός κατάλληλου φθινοπωρινού λιπάσματος ενισχύει το ριζικό σύστημα το οποίο απορροφά και αποθηκεύει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων για το χλοοτάπητα θρεπτικών στοιχείων. Έτσι συνεχίζεται η υπόγεια ανάπτυξή του και με την άφιξη της άνοιξης, χρησιμοποιεί τα συστατικά που έχει συγκρατήσει για να αναπτυχθεί και να έχει βαθύ πράσινο χρώμα.
Εάν στον χλοοτάπητα πέφτουν φύλλα από φυλλοβόλα δέντρα καλό είναι να τα καθαρίζουμε μια φορά την εβδομάδα, γιατί στα σημεία που παραμένουν το γκαζόν καταστρέφεται, αφού του στερούν το φως.

Μεταφύτευση
Το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή για μεταφυτεύσεις είτε στον κήπο είτε σε γλάστρες. Για να δώσουμε επιπλέον χρώμα στον κήπο μας μεταφυτεύουμε εποχιακά ανθοφόρα φυτά όπως το κυκλάμινο, ο πανσές, το χρυσάνθεμο κλπ. Επίσης μπορούμε να φυτεύσουμε βολβούς όπως το ζουμπούλι, ο κρόκος, ο νάρκισσος, η νεραγκούλα, η τουλίπα, οι οποίοι θα μας δώσουν τα άνθη τους στις αρχές της άνοιξης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Αναστασίου Γεώργιος
  • Τεχνολόγος Δασοπονίας &
  • Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
  • 6973 088 358
  • info@kipou-dimiourgies.gr
  • Κορωπί Αττικής

 

Income Tax Planning

    View Service