Πασχαλιά – Ο μύθος κι η παράδοση
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ελλήνων ο θεός Πάνας ερωτεύτηκε κάποτε μια όμορφη Νύμφη. Αυτή για να γλιτώσει από τον θεό, που την ενοχλούσε, μεταμορφώθηκε σε έναν θάμνο, την αρωματική Πασχαλιά.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση η Παναγία ευλόγησε την πασχαλιά να ευωδιάζουν τα μικρά μωβ άνθη της, γιατί στον ίσκιο της ξεκουράστηκαν με τον Ιωσήφ, στην πορεία τους προς την Αίγυπτο, προσπαθώντας να σώσουν τον Ιησού από την εντολή του Ηρώδη να σφαγιαστούν όλα τα νήπια.
Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως στον Γολγοθά ένα μικρό δέντρο, που είχε μαραθεί όταν ο Χριστός σταυρώθηκε, άνθισε τρεις μέρες μετά, για να συμμετέχει στη χαρά της Ανάστασής Του. Το δέντρο ονομάστηκε πασχαλιά!
Ίσως γι’ αυτό η πασχαλιά, πέρα από το γεγονός ότι ανθίζει συνήθως κοντά στο Πάσχα και τα μωβ άνθη της στολίζουν τον Επιτάφιο, έχει συνδεθεί τόσο με αυτή την εορταστική περίοδο.

Πασχαλιά – Γενικά χαρακτηριστικά
Η Πασχαλιά ή Σύριγγα- Syringa Vulgaris - ανήκει στην οικογένεια Oleaceae.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο και κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα και διάμετρο τα 2 – 2,5 μέτρα. Είναι φυτό με βαθυπράσινα φύλλα. Το σχήμα των φύλλων της ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι από επίμηκες μέχρι καρδιόσχημο. Η ανθοφορία διαρκεί περίπου 20 - 30 μέρες, τους μήνες Απρίλιο – Μάιο. Συνήθως είναι ανθισμένη τις μέρες του Πάσχα. Τα αρωματικά μωβ ή λευκά άνθη της, ανάλογα με την ποικιλία, σχηματίζουν ταξιανθίες που μοιάζουν με κώνο.
Πρόκειται για ένα φυτό ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα, αλλά και στη ζέστη του καλοκαιριού, αρκεί να ποτίζεται. Όσο πιο πολύ κρύο κάνει τους χειμερινούς μήνες τόσο εντονότερη θα είναι αργότερα η ανθοφορία του φυτού. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, παραφυάδες και με μοσχεύματα. Αν και προτιμά τα γόνιμα και στραγγερά εδάφη είναι φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Όσον αφορά στην έκθεση στον ήλιο προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις στις οποίες αναπτύσσει ικανοποιητική ανθοφορία. Ωστόσο μπορεί να προσαρμοστεί και σε ημισκιερές θέσεις στις οποίες η ένταση της ανθοφορίας είναι περιορισμένη. Δεν έχει πολλούς “εχθρούς” και δεν απειλείται από πολλές ασθένειες.

Πασχαλιά – Φροντίδα
Πότισμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Ωστόσο θα πρέπει να την ποτίζουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα της πασχαλιάς πραγματοποιείται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, όπου αφαιρούνται οι ταξιανθίες της, αραιώνονται οι βλαστοί της και απομακρύνονται οι πολλές παραφυάδες που αναπτύσσει. Αφαιρούμε τις παραφυάδες τακτικά και όχι μόνο την εποχή που κλαδεύουμε, γιατί ανταγωνίζονται τα κύρια κλαδιά του θάμνου. Αν χρειαστεί να την κλαδέψουμε τον χειμώνα θα πρέπει να αποφύγουμε τη σύντμηση των βλαστών της, γιατί η ανθοφορία της θα περιοριστεί σημαντικά.
Λίπανση: Προκειμένου να έχουμε ένα ζωηρό - με όμορφα άνθη - φυτό, λιπαίνουμε την πασχαλιά δυο φορές τον χρόνο με πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Συμβουλευτείτε τον κηπουρό σας για τον κατάλληλο τρόπο εφαρμογής του λιπάσματος.

Πασχαλιά – Γιατί να τη φυτέψω στον κήπο μου;
Αν σας αρέσει το ξεχωριστό άρωμα της πασχαλιάς και τα λεπτεπίλεπτα άνθη της, μπορείτε να τη φυτέψετε είτε σε μπαλκόνια, σε γλάστρες που περιέχουν κατάλληλο χώμα, είτε σε κήπους. Υπάρχει η δυνατότητα να φυτευτεί μεμονωμένα, σε ομάδες, σε συνθέσεις μαζί με άλλα φυτά, αλλά και η μια δίπλα στην άλλη για τη δημιουργία φυτικών φραχτών. Επίσης με το κατάλληλο κλάδεμα μπορούμε να καθορίσουμε αν θα έχει τη μορφή θάμνου ή δέντρου. Τα δρεπτά άνθη της θα στολίσουν και θα αρωματίσουν το σπίτι σας την άνοιξη!