Λαντάνα – Γενικά χαρακτηριστικά
Η λαντάνα (Lantana camara) ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Eίναι ένας αειθαλής σε θερμές περιοχές ή ημιαειθαλής σε ψυχρές περιοχές καλλωπιστικός θάμνος. Αειθαλής θάμνος είναι όταν φυτεύεται σε περιοχές που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ημιαειθαλής είναι όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν χαμηλά κατά τους χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα να πέσουν πολλά από τα φύλλα του φυτού. Είναι φυτό που ανθοφορεί από το Μάιο μέχρι και το Νοέμβριο με το χρώμα των ανθέων να είναι συνήθως κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό, ροζ καθώς και συνδυασμοί των παραπάνω χρωμάτων στο ίδιο άνθος (π.χ. κιτρινοπορτοκαλί κλπ.). Είναι φυτό με πυκνή και ακανόνιστη βλάστηση η οποία δίνει στο φυτό ένα ακανόνιστο σχήμα. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1,5 μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι καρποί του φυτού όταν είναι ανώριμοι έχουν πράσινο χρώμα και μόλις ωριμάσουν γίνονται μαύροι. Είναι τοξικοί αν καταναλωθούν, ιδιαίτερα όταν είναι ανώριμοι.

Λαντάνα - Φροντίδα
Η λαντάνα είναι φυτό που μπορεί να επιβιώσει σε ποικίλα εδάφη, ακόμα και όταν αυτά είναι ξηρά και άγονα. Είναι φυτό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες ξηρασίας. Είναι φυτό που μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα. Παγώνει όταν οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι κοντά στους 0οC αλλά μπορεί να αναβλαστήσει μετά από εφαρμογή αυστηρού κλαδέματος. Παρόλο που μπορεί να αντέξει σε ξηρά και άγονα εδάφη, όταν φυτεύεται σε βαθιά, γόνιμα, στραγγερά εδάφη και ποτίζεται κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του έτους είναι πιο εύρωστη και μας δίνει πλουσιότερη ανθοφορία. Την κλαδεύουμε στα τέλη του χειμώνα με αρχές της άνοιξης για να περιορίσουμε την ανάπτυξη των ακανόνιστων βλαστών και να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού σε μια πιο συμπαγή μορφή. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα φυτό που δεν απειλείται ιδιαίτερα από εχθρούς και ασθένειες, κάτι το οποίο την κατατάσσει στα ανθεκτικά φυτά με εύκολη συντήρηση.

Λαντάνα – Γιατί να τη φυτέψω στον κήπο μου;
Τη λαντάνα εκτός από τη θαμνώδη μορφή τη συναντάμε και σε έρπουσα η οποία είναι κατάλληλη για εδαφοκάλυψη και κάλυψη κάθετων επιφανειών. Επίσης σε καταστήματα με είδη κήπου μπορεί να τη συναντήσουμε και σε μορφή μικρών δενδρυλλίων. Είναι φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία και διακοσμεί τον κήπο ή το μπαλκόνι μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της έντονης και παρατεταμένης ανθοφορίας. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να έχει πλούσια ανθοφορία είναι να επιλέξουμε ένα ηλιόλουστο σημείο για να τη φυτέψουμε.