Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση αναγεννάται! Η εποχή που οι κηπουροί πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες για να ομορφύνουν οι κήποι και οι βεράντες με ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα.
Τον Μάρτιο η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά. Τα φυτά βγαίνουν από το λήθαργο του χειμώνα και αναπτύσσουν τα φύλλα και τα άνθη τους, τα οποία δίνουν τα χρώματά τους τους μήνες που ακολουθούν. Στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε όσα φυτά δεν κλαδεύτηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε όλη την περίοδο της άνοιξης κλαδεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά που θέλουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στα ανθοφόρα αφαιρούμε τα άνθη που αρχίζουν να ξεραίνονται πάνω στο φυτό έτσι ώστε να παραταθεί η περίοδος ανθοφορίας.
Ο κηπουρός τον Μάρτιο πρέπει να αρχίσει να εμπλουτίζει το έδαφος ώστε να είναι προετοιμασμένο για τις φυτεύσεις που θα ακολουθήσουν οι οποίες θα δώσουν χρώμα στον κήπο τους επόμενους μήνες. Τέτοια φυτά είναι η δαφνούλα, ο κατηφές, ο άλυσος, η πετούνια, η ζίνια, το αγήρατο, η αλστροεμέρια, ο αγάπανθος, η ντάλια, η κάνα και άλλα. Επίσης τώρα είναι κατάλληλη εποχή για να σκαλιστεί το συμπιεσμένο από τις βροχές του χειμώνα έδαφος και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να εισέλθει σ’ αυτό φως και αέρας, στοιχεία τα οποία θα ευνοήσουν την ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Εκτός από το σκάλισμα και τον εμπλουτισμό του εδάφους άλλη μια σημαντική εργασία που πρέπει να κάνουμε είναι η απομάκρυνση των ζιζανίων από αυτό. Τα ζιζάνια αναπτύσσονται εις βάρος των καλλιεργούμενων φυτών καταναλώνοντας νερό και θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος και γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθούν. Επίσης καθώς τα ζιζάνια μεγαλώνουν καταλαμβάνουν αυξητικό χώρο εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.
Εκτός από τα καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε και λαχανικά τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να καταναλώσουμε. Τέτοια λαχανικά είναι η φράουλα, η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το κολοκύθι, το αγγούρι, το πεπόνι, το καρπούζι, τα φασολάκια και άλλα.
Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για τη σπορά χλοοτάπητα ή για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε εγκατεστημένο χλοοτάπητα με τη μέθοδο της επισποράς. Το κούρεμα του χλοοτάπητα γίνεται συχνότερα σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες αφού παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης του χλοοτάπητα.
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να βγάλουμε τα ευαίσθητα στο ψύχος φυτά από τις προφυλαγμένες θέσεις που τα είχαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα τοποθετούμε και πάλι στις θέσεις του κήπου ή της βεράντας που θέλουμε να διακοσμήσουμε.
Οι αρχές της άνοιξης είναι πολύ καλή εποχή για να μεταφυτεύσουμε τα φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες. Τα ανθισμένα φυτά είναι προτιμότερο να τα μεταφυτεύσουμε μετά από την περίοδο ανθοφορίας.
Την άνοιξη ο κηπουρός πρέπει να ελέγξει το αυτόματο πότισμα και να επιδιορθώσει βλάβες που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό. Ένα λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σε νερό τους ζεστούς μήνες που θα ακολουθήσουν.