Το ίλεξ (Ilex aquifolium) είναι γνωστό κι ως ου ή αρκουδοπούρναρο.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων αφού οι βλαστοί με τους κατακόκκινους (τοξικούς αν καταναλωθούν) καρπούς του στολίζουν όμορφα τα σπίτια, τα μαγαζιά ή τα γραφεία μας.
Είναι φυτό αργής ανάπτυξης, ανθεκτικό τόσο στο κρύο όσο και στην ξηρασία. Μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα αρκεί να του βάλουμε χώμα καλής ποιότητας, να εξασφαλίσουμε την αποστράγγιση για να μη καταστραφεί το ριζικό του σύστημα λόγω υπερβολικής υγρασίας και τέλος να το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, καθώς όσο μεγαλώνει χρειάζεται περισσότερο χώρο για να αναπτύσσεται.
Στον κήπο μας μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα ή σε βραχόκηπους. Επιπλέον μπορούμε να το φυτεύσουμε για τη δημιουργία αδιαπέραστου φράχτη, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τρία μέτρα ή και παραπάνω ανάλογα την ποικιλία. Ένας περιοριστικός παράγοντας για τη χρήση του στη διαμόρφωση φυτικών φραχτών είναι η αργή ανάπτυξή του. Αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να προμηθευτούμε μεγάλα σε μέγεθος φυτά.
Η καλύτερη χρονική περίοδος, όσον αφορά την εμφάνισή του, είναι το φθινόπωρο κι ο χειμώνας, όπου οι καρποί του είναι κόκκινοι. Ωστόσο, επειδή είναι φυτό δίοικο (τα θηλυκά και τα αρσενικά άνθη βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά), προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη γονιμοποίησή του και να παράξει περισσότερους καρπούς, πρέπει να φυτεύονται κοντά φυτά με αρσενικά και θηλυκά άνθη. Σε αντίθετη περίπτωση η καρποφορία είναι φτωχή περιορίζοντας σημαντικά τη διακοσμητική του αξία. Η ανθοφορία του φυτού εμφανίζεται Μάιο με Ιούνιο και έχει μικρή καλλωπιστική αξία.
Την περίοδο των Χριστουγέννων το φυτό βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές για τον στολισμό των εσωτερικών χώρων. Θα πρέπει να προσέχουμε την επαφή με τα φύλλα του, τοποθετώντας το σε σημεία που δεν περνάμε πολύ συχνά, αφού φέρουν μικρά αγκαθάκια.